Az év akadálymentes honlapja

Október 15. a Fehérbot világnapja. Az ünnep tiszteletére a Net-média Alapítvány meghirdeti az „év akadálymentes honlapja” kezdeményezést – az év honlapja példájára. December 15-ig keresi a szervezet az ország „legakadálymentesebb” website-ját. A pályázat beadásakor e-mailben várják a jelentkező
szervezet/cég/magánszemély adatait (név, mobil elérhetőség), és a honlap url címét. Egy pályázó több oldallal is indulhat.

E kezdeményezéshez az alapítvány támogatókat is keres, ugyanis a szakmai zsűribe olyan érintett személyeket szeretne felkérni, akik maguk rászorulók (látás- és mozgássérültek), így segítve elő azon sérült szakemberek munkáját, akik csak korlátozottan juthatnak lehetőségekhez szakmájukban.
Akadálymentesítéseink során több olyan honlappal találkoztunk, amelyek részben már akadálymentesek voltak, így elmondhatjuk, hogy ma már jó néhány honlaptulajdonos ügyel arra, hogy látássérültek is hozzáférhessenek tartalmaikhoz – mondja Pál Zsolt (Pille), a Net-média Alapítvány elnöke, vak programozó, informatika tanár, több szakcikk szerzője. Azonban az akadálymentesítés nemcsak a vak felhasználókat érinti, hanem a gyengénlátó, mozgássérült (kéz koordinációs problémákkal küzdők), értelmi sérült, avagy idős embereket is. Nem beszélve arról, hogy egy oldal legakadályozottabb látogatója az összes keresőprogram, amely kizárólag a hozzáférhető tartalmakban tud hatékonyan keresni. Az akadálymentes honlap a mellett, hogy a felhasználók számára segítség, a kialakítók számára pedig üzleti megfontolásból is hasznos, több ügyfelük lesz az által, hogy SEO szempontból is hatékonyabban fog teljesíteni web-oldaluk.
A Net-média Alapítvány a 2014-es évben is azon dolgozik, hogy megteremtse az összekötő utat a vak, és a látó emberek között.
„Kis túlzással október 15-én, a Nemzetközi Fehérbot nap alkalmából elmondhatjuk, hogy ma már az informatikai segédeszközök a vakok digitális fehérbotja” – hangsúlyozza az elnök.
A látássérültek számára fontos informatikai segédeszköz a képernyőolvasó, mely ingyenes változatát az alapítvány önkéntesei honosítják, így a vak felhasználók számára alternatívát tudnak nyújtani a számítógép használatát segítve. Az ingyenes képernyőolvasóhoz külön jól érthető magyar hang is beszerezhető, azonban a gyártó cég nem tudja ingyenesen biztosítani a látássérültek számára. Az alapítvány egyik célja, hogy minél több látássérült hozzájuthasson a közel 40000 Ft-ba kerülő kiegészítőhöz, mely az ingyenes képernyőolvasóhoz telepíthető fel.
A képernyőolvasó a nvda.hu web-oldalról érhető el.
A szervezet másik lényeges profilja az önkéntes munka segítése.
Ebből a gyümölcsöző ötletből jött létre a vaknavi.hu, amely a vak, és
gyengénlátó emberek tájékozódását segíti. Az alapítványnál végezték segítő munkájukat a Neuman János Szakközépiskola három diákja. Felsőbb szinteken is jelen vannak, ami az oktatást illeti. Az ELTE
Informatika Karán akadálymentes matematikai szoftvereket tettek elérhetővé, és a karon tanuló sérült diákoknak szakmai gyakorlatot biztosítottak.
Az idei év nagy újítása, amely talán „divattá” válik, ezzel megkönnyítve a látásfogyatékos emberek életét – a Braille
feliratok, és hangfelvételek készítése audio guidehoz. Utóbbi lényege, hogyha a látássérült közel megy például egy tárgyhoz, akkor rögtön hallani fogja, hogy pontosan mihez közelít. Utóbbi két rendszerhez nyújtott segítséget a debreceni Déri Múzeumban, míg a Nemzeti Múzeumban Braille feliratokat készítettek egy tárlathoz.
A Net-média Alapítvány fejlesztéseiről a www.netalap.hu oldalon lehet tájékozódni és segíteni a szervezet munkáját.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .