Weblap akadálymentesítés

Az akadálymentesítésről

Tudta, hogy Ön is lehet akadályozott? Gondolt már arra, hogy nemcsak a vakoknak lehet fontos hogy a weblapja akadálymentes legyen, hanem egy idős embernek is? Gondolt már arra, hogy az akadálymentes honlapja több látogatót hozhat?

Olvassa el bemutatkozó oldalunkat, és ha felkeltettük érdeklődését, kérje segítségünket honlapja, szolgáltatásainak akadálymentesítésében.

Ki lehet akadályozott felhasználó egy weboldal böngészése közben?

Számos felhasználó van, aki valami oknál fogva nem fér hozzá a weboldal egyes részéhez. Lehet az az oldal rossz felépítése miatt (pl. kontraszt, villogó színek), de lehet a hibásan elkészített weboldal elemek miatt (rossz html elemek) is.

Bárkii beletartozhat ebbe a kategóriába. A gyerek és idős emberektől kezdve a vak, mozgássérült és siket felhasználókon keresztül, épp ezért adott esetben az akadálymentes honlappal meglepően nagy célközönséget szólíthat meg.

Gondoljon csak bele, a lépcsősorok melletti rámpát nemcsak a kerekesszékesek használják, hanem a babakocsisoknak és az időseknek is nagy segítség.

Mit jelent az akadálymentes honlap

A hiedelemmel ellentétben, az akadálymentes (vagyis a legtöbb felhasználó számára hozzáférhető) honlap nem a lebutított, nagyon egyszerű kinézetű weboldalt jelenti. A nagyon kirívó eseteken kívül, nem javasolt egy weblaphoz „Akadálymentes” „Vakbarát” szegregált oldal létrehozása. Épp ezért azt javasoljuk, hogy igyekezen az eredeti oldalba beleépíteni azokat a lehetőségeket, amiktől weboldala akadálymentessé válik.

Ha ön a html által meghatározott szabvány szerint készíti weboldalát, az oldala legtöbb esetben jól használható lesz minden célcsoport számára. A legtöbb akadálymentesítési hiba abból adódik, hogy a web-fejlesztők nem a szabvány szerint készítik el oldalukat.

Akadálymentesítés =Keresőoptimalizálás

Meglepően hangzik, de ha akadálymentesíti weboldalát, azzal optimalizálja weboldalát a keresők számára is. Egy képernyőolvasó (amit a vakok használnak, ennek segítségével olvastatják fel a weboldalakat) hasonló elven működik, mint a Google kereső. Egy automatizmus segítségével a html és css kódok értelmezése után olvas fel, vagy nem olvas fel bizonyos információkat a látássérült felhasználóknak. A Google egy oldal feltérképezésekor ugyanezen elemek alapján dönti el egy tartalomról hogy az mennyire fontos az adott oldalhoz viszonyítva. Így némi túlzással elmondható, hogy a világ legvakabb, vagy legakadályozottabb felhasználója a kereső oldalak, hiszen amely információhoz akadályok nélkül hozzáférnek, azt kereshetővé teszik és biztosak lehetünk abban, hogy akadályoztatott ember társaink is könnyedén tudják használni web-oldalunkat.

Hogy történik egy akadálymentesítési tanulmány elkészítése?

Alapítványunk látássérült kollégái letesztelik a weboldal funkcióit, és összeírják hogy milyen problémás részeket találnak rajtta. Ha a hiba javítható, a tanulmányban megadjuk a kezdeti lökést hozzá (ha szükséges példakóddal, vagy egy külső leírásra történő hivatkozással).

A hibák feltérképezésekor nagy hangsúlyt fektetünk a WCAG (web-oldal akadálymentesítési) szabványban leírtakra, de bizonyos esetekben kiegészítjük saját ötleteinkkel azt.

Jól hangzik, de mennyibe kerül ez nekem?

Kisebb oldalak esetén egy egyszeri összeget számítunk fel. Ezért cserébe egy részletes tanulmányt adunk, melyben minden fontos ötletet leírunk. Ezen felül egy másfél órás konzultációt is biztosítunk web-fejlesztőjével, hogy megválaszolhassuk kérdéseit.

A tanulmány elkészítésének összege: 25.000,- (vagyis huszonötezer) Ft.

Árajánlat kérése

A konkrét árajánlat kéréshez írjon nekünk üzenetet a következő űrlap használatával. Felhívjuk figyelmét, hogy a honlapon kinn lévő összeg csak tájékoztató jellegű, ennek változásáról válasz levelünkben tájékoztatni fogjuk önt.

    Vélemény, hozzászólás?

    Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

    Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .