2013. évi szakmai beszámoló

– Alapítványunk önkéntese, a NVDA – ingyenes képernyőolvasó projektünk vezetője nyerte ajánlásunkkal a Google fogyatékosok számára kiírt tehetségkutató ösztöndíját 2013. júniusában.
A Hobby Rádió híre Ócsvári Áron Google ösztöndíjáról

– Júniusban kötöttük meg azt a megállapodást egy a megváltozott munkaképességű emberek foglalkoztatásának elősegítésére szóló programban, melyet a Hunnia Ingatlanbefektetési Ház Zrt. nyert el pályázati úton.
A megállapodás célja, hogy az együttműködés elősegítse a megváltozott munkaképességű személyek munkavállalását, különös tekintettel a távmunkában rejlő lehetőségekre. Ennek jegyében a fenti cél elérése érdekében a Hunnia Zrt. a tulajdonában lévő HP Proilant szervert helyeztünk el az Alapítvány Drávanet ZRT-nél meglévő szerver hoszting szolgáltatásában, melyet a Drávanet alapítványunk számára támogatás képpen biztosít.

– 2013-tól
a közép iskolás diákok számára kötelező közösségi szolgálat olyan tevékenység, melyet a diákok értékeik mentén választanak,anyagi ellenszolgáltatás nélkül végeznek, azzal a helyi közösség érdekeit szolgálják, ésmellyel saját személyiségüket, különféle készségeiket fejlesztik.
Minden tanuló számára felmenő rendszerben 2016-tól kezdődően csak akkor van lehetősége érettségizni, ha igazolja, hogy 50 órás közösségi szolgálatot teljesített nonprofit szervezeteknél.
Az informatikát tanuló közép iskolások számára alapítványunk is felkínálja a közösségi szolgálat teljesítésének lehetőségét úgy, hogy mindazt értelmes és gyakorlati szakmai fejlődést is feltudjon mutatni a szolgálat ideje alatt. Ennek egyik mérföldköveként a Budapesti Neumann János Számítástechnikai Szakközép Iskolával kötöttünk megállapodást, annak reményében, hogy más szakképző intézmények is csatlakoznak alapítványunk munkájának segítéséhez.

– Nevelési-pedagógiai programunk keretén belül egy alig látó diák számára nyújtottunk az év folyamán szakmai gyakorlati helyet informatikai témában. A Drégelyvár Szakképző Iskola látássérült diákja segítette informatikai munkánkat, a hozzánk forduló látássérültek számítógépes problémáit oldotta meg személyesen, vagy „távmunka” keretében.

– A Vakok és Gyengénlátók Hermina Egyesületének keretein belül működő Informatikai Segédeszköz és Akadálymentesítési Bizottság (ISAB) 2013. november 19-én rendezte meg a LESEK. (Látássérült Emberek Segédeszköz Konferenciája) kiállítással egybe kötött bemutató napot. A külföldi példára alapozva hívták meg alapítványunkat is kiállítónak a NVDA. projekttel, valamint a Hobby Rádió projektünk médiatámogatóként szerepelt a rendezvényen.

– 2013-ban háromszor is frissült az NVDA. képernyőolvasó szoftver, mely a hazai látássérültek számára is elérhető ingyenesen alapítványunk támogatásával. A honosító csapat mind három esetben néhány nap alatt elkészült a frissített honosítással, így szinte a megjelenéssel együtt tudtuk biztosítani a magyar felhasználók számára. A Vocalizer „Eszter” hang mellett egy újabb (Mariska fantázia névre) hallgató beszédmotort tudtunk biztosítani az NVDA. felhasználók számára. A beszédmotorból több látássérült számára is tudtunk támogatást biztosítani, igyekszünk pályázati úton még több felhasználóhoz ingyenesen eljuttatni a Vocalizer Expressive hangokat.

– Szerverünk az elmúlt évek során töbször meghibásodott, így az adatvesztéseket megelőzve virtuális szervert is béreltünk, mely segítségével már folyamatos projektjeink internet-es hozzáférése. Almádi Péter, látássérült informatikus végzi szervereink karbantartását és fejlesztését önkéntes munkában napi szinten, így informatikai infrastruktúránk stabilizálódott a 2013-mas évre.

– Több szervezetnek nyújtottunk támogatásként tárhelyet, domain regisztrációs lehetőséget, hogy megmutathassák magukat internet-en is, szervezetük tevékenységét ez úton is népszerűsíthessék: Zöld Vakond Egyesület, Vadvirág alapítvány, Gödöllő és Térsége Látássérültek Egyesülete.

– 2013. telén kezdődött rádiónkban az a rendszeresen jelentkező informatikai magazin, melyben látássérülteknek, más fogyatékossággal élőknek készített programokat, hardver eszközöket mutatnak be a műsorvezetők. A Gépház c. műsor készítői: Bojtor Zoltán, Ócsvári Áron és Rauch Róbert.

– Az Óbudai Egyetem Neumann János Informatikai Kara és a Neumann János Számítógép-tudományi Társaság Fogyatékkal Élőket Támogató Szakmai Közössége december 4-én tartotta a „15 éves a fogyatékkal élők informatikai felzárkóztatását szolgáló ECDL vizsgaközpont” ünnepi rendezvényét, melyen rádiónk is képviseltette magát, az érdeklődőkkel a NVDA-ról is beszélt képviselőnk.

– A Vakrepülés Színtársulat szokásos „Áramszünet” c. rendezvényéről 2013-ban is élő adással jelentkeztünk a Hobby Rádióban, mely az évek folyamán már szinte hagyománnyá vált.

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .