2017. évi beszámolónk

2017-ben is folytattuk megkezdett projektjeinket.
Fő projektünk (Hobby Rádió) újabb műsorokkal bővült:
– Januárban Rodek József új önkéntesként érkezett (Hobby Café és Hobby 10 műsoraival)
– Február elejétől sugározzuk Balázs Pali Romantikus Randevú c. műsorát (az előadó művész zenei felvételek mellett interjúkat közöl zenész társaival), melyet a műsor készítője októbertől ideiglenesen nem gyárt.

– Az android-blind.hu beszélő mobiltelefonos alkalmazások hírportálra folyamatosan két önkéntes tölti a híreket, valamint az oldal mellett működő levelező listán napi 10-20 levélforgalom bonyolódik, így folyamatos a visszajelzés számunkra, hogy van igény ezen kezdeményezésre is.

– Egyik régebbi oldalunkat is megújítottuk szintén két önkéntes segítővel – informatika iránt érdeklődő fiatallal -, akik a Vakok Iskolájának tanulói. Az audiojatekok.hu oldalon olyan vakok által játszható ingyenesjátékokat igyekszünk publikálni (leírásokkal, játék bemutatókkal), amelyek a látássérültek kikapcsolódását igyekeznek segíteni.

– A VGYKE, Gödöllő és Térsége Látássérültjeinek Egyesülete, valamint a LÁRKE (látássérültek szervezetei) számára továbra is nyújtunk teljes körű web- és online-szolgáltatást szervereinken támogatásként.

– Március 25-én a Villányi úti Konferenciaközpontban tartotta Szabad Szoftver Konferenciáját az FSF Alapítvány. Előző évekhez hasonlóan képviseltettük magunkat közösségi honlapjainkkal (audiojatekok.hu és android-blind.hu). A főként látó érdeklődők számára gyakorlati bemutatót tartottunk (beszélő számítógép és mobiltelefon).

– A Neumann Szakgimnáziummal (volt Szakközép Iskola) továbra is együtt működünk az iskolában tanuló vak diákok segítésében, a 2017-es nyár folyamán két látássérült diáknak biztosítottuk a kötelező nyári gyakorlatukat. A diákok több apró projektben vettek részt, mely főként informatikai, honlap karbantartást jelentett, valamint az ő segítségükkel és látássérült kolléga bevonásával fordítottuk le az Azura Cast nevű ingyenes web-es rádiós szoftvert Magyar nyelvre, melyet szerverünkön folyamatosan biztosítunk partnereink számára, mint online rádiós felületet.

– Fontos kapcsolati bázisnak tartjuk az oktatási intézményekkel való kapcsolatunkat a kötelező közösségi szolgálat lebonyolítására, így a 2017-es évben a már meglévő közép iskolák mellett a BMSC. Bláthy Ottó Titusz Informatikai Szakgimnáziumával kötöttünk együttműködést.

– Az Esélyegyenlőségi magazin c. rádiósműsorunkat 10 rádió veszi át rendszeresen.

– Márciusban a Fővárosi Nagycirkusz támogatásával a T-rádió Alapítvánnyal közösen élőben sugároztunk akadálymentesített cirkuszi előadást, melyet októberben a Richter Cirkusz előadásának közvetítésével folytattunk, így a rádiós színházi közvetítésekhez hasonlóan cirkuszi produkció közvetítését, rádiós formában valósítottunk meg.

– A VGYKE. „Közösséget építünk” c. könyvének bemutatójáról közvetítettünk, mely bemutató alkalmával látássérült művészek tartottak gála műsort.

– Októberben kaptuk a hírt, hogy az FSZK. nonprofit KFT. pályázatán nyereményben részesült alapítványunk (első beadott pályázatunk), így tudjuk folytatni rádiónk tevékenységét.
Sajnos likviditási problémák miatt közel járt szervezetünk ahhoz, hogy tevékenységét ha nem is megszüntesse, de kérje a bíróságtól ideiglenes működési szüneteltetését.
Anyagi problémáink továbra is fenn álnak, ezekre keressük a megoldásokat, segítőket, támogatókat, pályázati lehetőségeket.