2010 évi szakmai beszámoló

– januártól a Harmónium kommunikációs Egyesület által készített műsorokat sugározzuk a Hobby Rádióban.

– Február 13-án a Vakrepülés Színtársulat Áramszünet c. rendezvényéről közvetítettünk élő műsort, mely immáron „hagyománnyá” vált rádiónkban.

– Márciusban pályázatot írt ki alapítványunk olyan fogyatékosügyi szervezeteknek, melyek nem engedhetik meg, hogy saját honlappal rendelkezzenek. Pályázatunkra két érvényes beadvány érkezett, így a Látásunkért Alapítvány és a Gödöllő és Térsége Látássérültek Egyesülete kapott az idén domain regisztrációt és domain fenntartást, valamint a hozzá tartozó webhosting szolgáltatást.

– Áprilistól informálisegyüttműködést kötöttünk a Motiváció Alapítvánnyal egy a látássérültek számára ingyenesen elérhető képernyőolvasó és hozzá tartozó beszédmotor fejlesztése és népszerűsítése érdekében. Képernyőolvasónak az alapítványunk által támogatott nvda projectet választottuk, ill. a mbrola beszédmotor magyar hangadatbázisának elkészítését. A partnerszervezettől nem kaptunk visszajelzést az ügy aktuális állásáról.

– Májusban a rövid idő alatt lehullott sok csapadék miatt kialakult árvíz helyzet miatt sok család került nehéz helyzetbe. Rádiónk csatlakozott a Nemzeti Segélyvonal és a Vöröskereszt segély kampányához.

– Május végétől új műsort indítottunk: minden vasárnap hangjátékot sugárzunk. Első adásunk a témában az „Óda a fényhez” c. vak költők antológiájának bemutatója volt.

– Az extra.hu (ingyenes tárhelyszolgáltató) megszűnésével jó néhány olyan látássérült honlapja került törlésre, melyek civil mivoltuk miatt nem tudták folytatni tevékenységüket. Alapítványunk szerverén Reményik László honlapjának és rádiós műsorának adtunk helyet (www.remlac.hu).

– Az október elején történt „iszapkatasztrófa” történéseiről tudósítottunk a katasztrófa környéki közösségi rádiók segítségével (Pl. Best Fm.), valamint rádiónk támogatta a társadalmi gyűjtést, amely a Nemzeti Segélyvonalon keresztül folyt a vörösiszap-katasztrófa károsultjai és az
áldozatok családja számára. A reklámszpotot folyamatosan sugároztuk napi több alkalommal is. Rádiónk önkéntesei a „Közös hullámhossz” projekt aktív résztvevőiként a helyszínen készült riportokat, beszámolókat folyamatosan dolgozták fel a „Közös hullámhossz” számára, így a több közösségi rádióból összeállt csapat egymást segítve tudósított folyamatosan a helyszínről.

– Októberben jelent meg a BRFK. bűnmegelőzési hírlevelének hangos változata, melyet a rendőrség sajtóosztályának engedélyével sugároztuk, hogy minél több látássérült hozzájusson az információkhoz.

– Decemberben – immár hagyományosnak mondható módon – a Vakrepülés Színtársulat Áramszünet c. rendezvényéről élőben jelentkeztünk rádiónkban. A teljesen sötétben zajló rendezvényről 3 órás műsorfolyamot adtunk.